Blogginnhold

Både tekst og bilder er beskyttet av opphavsrettighetene i følge åndsverksloven. Kopiering skal ha skriftlig samtykke fra bloggeier

torsdag 10. mars 2022

Hurra for digitalisering og identifisering

 Kjære deg.
Det har utgått et bud fra sentralt hold; alle bankkunder skal gjøre rede for seg. Selv om du har oppgradert dine opplysninger jevnlig. Bosted, sivilstatus, telefonnummer og så videre. Det kom en slik sak til meg også, selv om jeg har hatt kundeforhold siden 1990 i samme bank.

Du må oppdatere din legitimasjon
Myndighetene i Norge og EU stiller strenge krav til oss om å ha riktig og verifisert informasjon om kundene våre. Det er et viktig ledd i arbeidet mot økonomisk kriminalitet og for å beskytte deg som kunde. Derfor må du legitimere deg på nytt. 

Vi har nylig sendt deg en melding i nettbanken med mer informasjon om bakgrunnen for at vi må be deg om å oppdatere din legitimasjon.

Gyldig legitimasjon er også en forutsetning for å bruke BankID til andre digitale tjenester, som for eksempel koronapass, skattemelding og helsetjenester. 

Hva skal til da?
Skal vi se:

Slik legitimerer du deg:
For de fleste vil det raskeste være å legitimere seg digitalt med BankID-appen. Da trenger du kun å laste ned BankID-appen på mobilen, ha PC eller nettbrett tilgjengelig, samt gyldig pass eller norsk nasjonalt ID-kort.
Det er enkelt å legitimere seg med BankID-appen. Last ned BankID-appen og ha gyldig pass eller norsk nasjonalt ID-kort tilgjengelig. Du skal skanne en QR-kode med mobilen. Derfor bør du ha PC/nettbrett tilgjengelig for å vise QR-koden som skal skannes.

BankID-appen er din digitale kodebrikke. Har du allerede BankID på mobil, bør du likevel laste ned BankID-app – den kan nemlig brukes til elektronisk signering og er helt gratis i bruk.

Du kan også velge å legitimere deg med melding i nettbanken eller ved å avtale et møte.

Du kan (om du kommer frem) ringe kundeservice og få tilsendt melding i nettbanken. Ta bilde av gyldig legitimasjon og svar på melding i nettbanken.

Jaha, ja.
Man har ikke tatt høyde for at det er en del analoge mennesker i dette landet. Det er ikke alle som har smarttelefon, pc eller nettbrett. Eller tilgang på nett.
Og er man litt oppe i årene er det slett ikke sikkert at man har pass eller førerkort. 
Identitetskort? Akkja.
I Oslo er første ledige time i slutten av mai. Og hva gjør man da?

Hiver seg på telefonen, venter i ti lange og tjue breie og forklarer saken for en sliten saksbehandler. Ikke alle digitale løsninger som er for alle.

Du herlige digitale verden.
Kaktus utlevert
Likte meg bedre da bankene var et sted du kunne møte velvillige saksbehandlere.

Apropos, avtale møte med banken, min nærmeste bankfilial ligger i nabobyen, men det går jo buss dit da.

Hilsen liv

4 kommentarer:

 1. Denne prøvelsen har nådd meg også. Jeg traff en hyggelig dame i banken i dag og fikk beskjed om å skaffe meg id. Første time ledig var om 3mnd. Forhåpentligvis holder damen det hun lovet, at kontoen min ikke sperres før den tid.
  Forebygge hvitvasking, er årsaken fikk jeg forklart. Men vanskelig blir det for oss vanlige.

  SvarSlett
 2. Det gjør det.
  Livet byr på mange rare utfordringer, noen nesten uforståelige.
  Jaja. får håpe de holder hva de lovet.

  SvarSlett
 3. Vi har jo samme krav i Danmark, og det hænger sammen med et ønske om et fælles Europæisk "folkeregister" system, en identitet, som hurtigt kan kontrolleres, så forbrydere og spioner får sværere ved at gemme sig.

  Men det begyndte med at man opdagede hvor mange "sorte" penge, der flyder gennem bankerne ved hjælp af "underlige" anonyme eller næsten-anonyme konti for personer fra andre lande og skattely.

  Desværre så har myndighederne ikke forstået, at man skal gå efter de store og ikke bruge så meget krudt på de små. Eller altså: Det er ikke lykkedes at stoppe "hvidvaskning af penge" (det lyder ellers så rart at få vasket tingene ... haha) og det går så ud over os de små bank-kunder med kun ganske få kroner pr. bank-konto. Det er utroligt, at bankerne har "makket ret", fulgt kravene uden at protestere mod spild af tid, uden at foreslå en ordning for sådan en som dig, kendte kunder, gamle kunder med en "historie", som de jo meget let kan kontrollere ved at se på konto-posteringer og indeståender.

  Sukhhh ...

  Klem på deg <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Sukker i kor, Donald.
   Nå mangler jeg bare id-kortet, men politiet har ingen ledig time, på lenge.
   Har forklart saken for banken og "de forstår problemet"
   Så da blir jeg vel neppe kastet ut av banken :)
   Klem på deg <3

   Slett